Archief van het Nijmeegs Stadstheater

Het Nijmeegs Stadstheater presenteert:

 

"Bibber Hellup Vampiers!"

 

Deze voorstelling is opgevoerd op Zaterdag 18 April en Zondag 19 April 2009 om 14.00 uur bij Toneelvereniging Plankenkoorts in Winssen.

 

Een note van de regisseusse Yvonne

De kinderen krijgen een keuze uit een paar verschillende toneelstukken. Deze keer wilden ze een spannend toneelstuk. Dracula vonden ze wel wat. De rollen verdeeld, en teksten moesten geleerd worden. Voor mezelf vond ik het geen gemakkelijk toneelstuk om met kinderen te realiseren. Dracula is erg spannend, het gaat over de dood, geesten, het kwaad, bloed, veranderen in een vampier. Hoe ga je hiermee om en hoe wordt het allemaal niet te eng, zodat kinderen er s nachts over gaan dromen of van wakker liggen. In Winssen ligt een kerkhofje, wat ik met de kinderen bezocht heb. Ik ben hierin, naar de kinderen toe,  heel open geweest. Wat is de dood en waarom? De kinderen komen vanzelf met vragen en dan praten we erover. Op het kerkhof hebben we rond gelopen en plekjes bekeken. De eerste scene speelt zich af op een kerkhof, daarom was het belangrijk de groep kinderen te leren wat een kerkhof is en dat je er niet bang voor hoeft te zijn.  Een graf gaat open en dracula staat op uit zijn slaap. De kinderen hebben de opdracht gekregen om zelf een kruis te maken, zodat ze dit op het podium konden plaatsen. Hiermee zijn ze creatief aan de slag gegaan. Ook ouders hebben zich hierin uitgeleefd. Toen ze op een repetitie avond allemaal met hun kruis de zaal in liepen, wordt het in een keer griezelig echt. De belevingswereld van kinderen is heel intens, fantasievol en daarin is het voor mij, om het toch luchtig, grappig en haalbaar te maken voor het kind zelf. De muziek heb ik met Sjef samen in elkaar gezet. Muziek werkt voor kinderen als een ondersteuning en geeft het meer body. Twee kinderen die op een kerkhof gaan spelen met een jojo en er geen gevaar van inzien. Deze 2 kinderen worden door vampiers gevangen genomen en er wordt met een groep, diep in de nacht in een spel en feest, om gedobbeld, wie het eerste zijn beet in de tere nekjes mag zetten, om van het jonge kinderbloed met teugen te mogen genieten.  Het derde huilende kind  dat alleen achter blijft op het kerkhof. De schoonheidssalon, waar drie dames komen voor een schoonheidsbehandeling, waarvan de schoonheidsspecialiste een vampier is in levende lijve en ze tijdens de behandeling worden gebeten. Als de harten doorboord moeten worden om deze vampiers om zeep te helpen? Het blijft spel. Het is belangrijk dat je het verschil tussen werkelijkheid en spel niet gaat verliezen. Met kinderen is het pure werken, omdat de emotionele lagen heel open liggen en makkelijk te bereiken zijn, als regisseur. Daarvan moet je je goed bewust zijn. In dit stuk..... Wie is er nu nog mens en wie is vampier, wat is de werkelijkheid in dit spel??....

Dit was jammer genoeg mijn laatste voorstelling bij Plankenkoorts in Winssen, omdat ik bij Theater Tierelier in Beuningen ook besloot om te stoppen, wilde ik een lijn trekken, omdat Winssen in het verlengde ligt op een steenworp afstand en eerlijk is eerlijk....ook hier heb ik van al de kids en de mooie voorstellingen, het team van Plankenkoorts, die het altijd weer mogelijk maakte er een leuk en prachtig weekend van te maken en te organiseren, Ik heb van dit alles mogen genieten. Elke voorstelling was een nieuwe belevenis......Aan het eind van deze voorstelling, kreeg ik een heel bijzonder speldje opgeprikt, Bedankt voor de mooie tijd!!!

Ergens in Nederland ligt een klein dorpje Winssen. In dit dorp staan een kerk en vlakbij de kerk ligt een kerkhof. Het is volle maan. Om de kerktoren vliegen een groepje vleermuizen. Het is een lugubere en donkere nacht. Op het kerkhof liggen drie heel bijzondere graven, die direct je aandacht zouden prikkelen, als je er langs loopt. Het begint plotseling mistig te worden. De dampende mistwolken kruipen langzaam over het kerkhof.

De drie grafstenen beginnen langzaam heen en weer te bewegen. Plotsklaps volgt een donderslag en schelle bliksemflits. De kerktoren slaat 12 uur. Drie angsaanjagende vampiers rijzen langzaam op uit de drie graven. Ze kijken schichtig om zich heen. Dan verdwijnen ze met hun wapperende gewaad diep in de nacht.

Achtergrond

De auteur Bram Stoker, werd in het jaar 1847 in Ierland geboren. Hij groeide op als een ordinary (gewone) jongeman. En dat was ook zo, aan de buitenkant te zien. Zijn fantastiche denkwijze, was echter niet zo gewoontjes. In 1897 schreef hij namelijk het eerste hoofdstuk van een verhaal, dat eens een angstvallige gedachten bij eenieder, over de gehele wereld teweeg zou brengen. De publicatie van het alom gevreesde verhaal, werd in 1914 een feit. De meeste mensen kregen na het lezen van "DRACULA"

dan ook afgrijselijk nachtmerries. Alsof zij zelf het slachtoffer waren geweest, van Dracula, de meedogenloze Vampier! Al is het verhaal meer dan een eeuw oud, nog steeds kruipt er bij de meeste mensen, een onheilspellend gevoel door hun aderen, wanneer de man met de lange, vlijmscherpe met bloedbesmeurde hoektanden een huiskamer binnensluipt via een boek of film!!!

Wat er allemaal in dit toneelstuk voorkomt, is vaak bloedstollend met lugubere taferelen.

.....Boven de spits van de kerktoren, kijkt het levenloze gouden haantje, zonder enige emotie naar de rondvliegende vleermuizen. De drie, uitzonderlijke grote vleermuizen, lijken onderaf gezien, helemaal geen vogelachtige, maar meer iets menselijks te hebben. Je zou ook eerder denken aan heksen, dan aan vleermuizen. 

Aan de voet van de kerk, ligt een kerkhof. De deur van een grote gramtombe staat open Binnen staan een aantal grafzerken willekeurig opgestapeld, alsof ze daar met een razernij zijn neer gegooid. Er Sluimert een melkwitte nevel over het kerkhof. De nevel lijkt bij drie openliggende graven, compacter dan elders op de begraafplaats. 

De spits van de toren doorboord het onnatuurlijk verschijnsel. De klok slaat twaalf uur middernacht. Bij de kerktorenspits, zijn de drie vogelachtige duivels verdwenen. Het is een heldere sterrenhemel, maar dan plots een donderklap. Nog even dondert het na, maar sterft dan weg in het niets. 

Dan plots en langzaam tot "leven" op de grond, daar rijst boven de drie graven, een misterieuze griezelig uitziende nevel naar manshoogte en verschijnen er uit te mistic lugubere gestalten. Alsof je naar een proces kijkt, dat van vogel naar mens transformeert. Het lijkt of zij net uit de graven zijn verrezen. Dan wordt de nevel tot een sliert verheven en naar grote hoogte gebracht. Het kerkhof ademt weer de rust uit als voorheen...............

Plot

Het toneelstuk van de jeugdgroep gaat over een onderzoekster en een patholoog anatoom die 3 open lege graven ontdekken. Hoe kan dit? Een grafdelver en de graven een beetje aan het bijharken is en erbij staat, schudt lachend zijn hoofd. De onderzoekster en patholoog anatoom onderzoeken en beraadslagen het voorval in het laboratorium en keren een aantal malen terug op het kerkhof. Wanneer de kerkklok 12 uur slaat, doemen er drie vampieren uit een dichte mist op, die op zoek zijn naar.....jawel.....bloed.....Niemand gelooft in vampiers totdat........

In de wachtkamer van een schoonheidssalon zitten drie dames op hun beurt te wachten. Al babbelend, lezend over ditjes en datjes komt er een bijzondere dame, de schoonheidsspecialiste, met zonnebril op. "De volgende cliënt graag", zegt ze, met een vriendelijke stem. De cliënt loop met de specialiste de salon binnen en neemt plaats in de gemakkelijke stoel van de schoonheidssalon. Ze wordt behandelt......

Na enige ogenblikken horen de twee dames in de wachtkamer een afgrijselijke gil  !!!!......

Wat staat deze 2 dames te wachten??

Wat gebeurt er met Cementha, Celena en Cijnthia, die zich vervelen en voor de spanning een spelletje spelen op het kerkhof????

Zijn een agent, een schoonheidsspecialiste en een dokter nog wel te vertrouwen?????

Rolverdeling

Patholoog-anatoom Manon Janssen
Onderzoekster Jennifer van de Boogaard
Grafdelfster Amber Peters
Britte Maud van der Vegt
Bianca Amber Peters
Debbie Quinty Marcusse
Vampier White en Dokter Imke Laverman
Vampier Red en schoonheidsspecialiste Anouk Jansen
Cementha Eva Verploegen
Cynthia Nina van der Hoek
Selena Noa Vink

 

Regie: Yvonne Ubben

 Composities muziek: Sjef de Rouw en Yvonne

 

 Deze voorstelling werd mogelijk gemaakt door de medewerkers en crew van toneelvereniging Plankenkoorts