Archief van het Nijmeegs Stadstheater

Inleiding Geen Lef Geen Leven

 

 Deze voorstelling werd opgevoerd op ons Kleinkunstfestival in het kerkje van Persingen op Zaterdag 7 en Zondag 8 Juli 2012 om 10.30 uur

 

 Dit theater verhaal wordt opgedragen aan diegene

Die andere mensen zien?

Door hen in hun hart te kijken.....

Door naar hen te glimlachen.....

Door niet te oordelen op hun uiterlijk,....

Door hen een hand of een arm te geven...

Door hen te troosten....

Door de liefde door te geven....

Van wat jezelf in je eigen hart voelt

Kijk altijd naar iemands hart....

.....Als je de ware wilt ontmoeten....

Want het mooiste, van een mooi mens,

Vind je diep,

Bij hen van binnen

De school heeft een creatieve manier gevonden, om de kinderen bij elkaar te brengen. De kids krijgen als opdracht, "Zoek een penvriend of vriendin ergens in het land". Zij krijgen de tijd om twee jaar lang met deze persoon te corresponderen. Hiervoor krijgen ze punten op school. Vijf kinderen worden in beeld gebracht. In het begin zien zij elkaar nog niet. Ze zijn er ijverig mee, maar worden erg nieuwsgiering naar hun pen vrienden. Vele brieven worden er heen en weer gestuurd. De een is een poëet, de ander verslingerd aan game spelletjes. En zo heeft ieder zijn eigen karakter. Maar een meisje schrijft met een goddelijke schoonheid. Zij heeft de betoverende kracht van de liefde leren kennen!

"Engelen dalen neer, en dansen heel lichtvoeting, samen met de vertederende pasjes van de elfjes, op het papier van de  schrijfster. Ze fladderen allen de woorden, tot een oogverblindend stukje muziek van taalkunst. Als je eenmaal van deze woorden geproefd hebt, is je hart verkocht!"

En precies dit, overkomt een van de jongens...... Alleen......is dit wel het meisje, waar hij echt blij van wordt.....

Kiki

Beste Rens,

Mijn naam is Kiki en ik ben 11 jaar. Ik woon midden in Groningen. Altijd lekker gezellig en van alles te beleven en te zien. Als je de kerktoren beklimt, heb je n prachtig uitzicht over de hele stad. Vandaag was mijn eerste schooldag. Mijn leraar zegt, dat we penvrienden worden met de kinderen op jouw school. We kregen de opdracht om een naam van een lijst uit te zoeken en ik heb de jouwe er uitgepikt, omdat ik je naam leuk vond. Eigenlijk maakt t me niet zo veel uit, zolang ik maar n voldoende krijg voor deze opdracht. Ik heb n hond, die Spot heet en een kat die Fluffie heet en een klein broertje van 5 jaar. 

Rens

Hoi Kiki,

Nou, hier ben ik dan en ik heet Rens, maar dat wist je al, want je hebt mijn naam zelf van de lijst uitgezocht. Ik vind t leuk dat ik nu een penvriendin heb. Ik woon in Vlissingen aan zee. Dit schijnt t warmste plekje met de meeste zonne-uren van Nederland te zijn. Ik woon hier met mijn ouders, broer en zus in het stadje van Vlissingen in een wat ouder klein maar gezellig huisje. We hebben geen grote tuin, maar die heb ik eigenlijk niet nodig, omdat je hier overal tuin ruimte, land en zee om je heen hebt, dus veel natuur. Zeeland heeft nog veel ruimte. Ik vind t hier heerlijk wonen. Ik zwem graag in de zee en ben met zeillessen begonnen. Ook houd ik van skaten en daarvoor is hier ruimte genoeg. Vlissingen begint een beetje op een van de Spaanse kuststeden te lijken. Ook vertoef ik vaak met mijn vrienden op t strand en we nemen bij genoeg wind, meestal wel t geval, altijd onze vliegers mee. Mijn droom is om zo'n hele grote vlieger te kopen en er dan mee de lucht in te gaan, echt gaaf... Ik ben er al voor aan 't sparen..... 
Tot schrijfs, groetjes van Rens.

Kiki

Hoi Rens,

Lijkt me heerlijk om aan zee te wonen.  ik zou graag een keer met je mee gaan zeilen, maar dan moet je t me wel leren. Wie weet in de nabije toekomst. Aan zo'n vlieger hangen, dat is niks voor mij en vind ik eng. Ik vind 't wel leuk om er naar te kijken. Ik woon niet ver van zee. Met de grote vakantie ben ik met mijn ouders op Schiermonnikoog geweest, veel gewandelt in de ruwe natuur. Ik vond t leuk om over te varen vanuit Lauwersoog. Ik ga vaak wandelen met mijn hond Spot. Mijn kleine broertje had deze week de griep. Ik heb het gelukkig nog niet. Deze week heb ik n paar proefwerken en een spreekbeurt. Mijn spreekbeurt gaat over vliegers. Je had me op een idee gebracht.  ik ga nu de hond uitlaten, want hij loopt te draaien, dus hij moet.
Tot schrijfs, groetjes Kiki

Rens

Hoi Kiki,

Binnenkort gaan we elkaar ontmoeten en dat lijkt me leuk. We krijgen ook een foto van elkaar. Een mens zou eigenlijk beoordeelt moeten worden op haar of zijn karakter en haar of zijn onbuigzame ziel. Toch ben ik benieuwd naar je foto en hoe je er uit ziet. Dus ik wacht op je post.
Tot gauw, groetjes Rens

Jill

Hoi Maut,
Ik vond je naam wel grappig, vandaar dat ik jouw naam als penvriend heb uitgekozen om mee te corresponderen. Ik ben 12 jaar en woon in Nijmegen aan de rivier De Waal. Ik vind schrijven wel leuk. Wij wonen aan  de rand van Nijmegen, vlakbij het bos. Hier is veel bos en platteland en verschillende waterplassen waar je 's zomers kunt gaan zwemmen en overal kun je lekker spelen. Ik houd van muziek, dansen en zingen. Ik heb nog 3 broertjes en 1 grote zus van 16. We hebben een paar kippen en een haan, die me 's morgens vroeg altijd wekt met zijn gekraai, alsof ie het expres doet. loopt ie altijd precies onder mijn raam. Dus, daarom ben ik altijd vroeg op en dan ga ik even m'n huiswerk maken. Nu is het ook ochtend en schrijf ik jou deze brief. Zo 's ochtends vroeg vind ik het heerlijk rustig en ik zie de zon als een mooie rode bal achter de bomen opkomen, mits er geen wolken zijn natuurlijk. Hopelijk schrijf je me snel terug, want ik ben benieuwd naar jou en wie je bent. Ik stuur je ook een c/d op, van muziek die ik mooi vind.
Groetjes van Jill

Maut 

Beste Jill,
Ik heb je brief en c/d ontvangen. Ik vond je muziek knetter goed!!! Toen mijn ouders er niet waren, heb ik 'm even kei hard gedraaid en geswingd. Ik woon in Utrecht en ben 12 jaar en ik vind dit een heke gezellige stad met grachten en veek leuke winkeltjes, vooral kunst zie je hier veel. Er zijn hier ook hele leuke musea 's. Wij  wonen, ik en míjn ouders in een groot herenhuis aan de gracht. Hier is altijd wat te zien en te doen. Ik heb nog een drie jaar oudere broer. Hij draagt altijd gave kleren. Ik vind hem heel cool. We hebben twee poezen een rode en een witte. Ik heb een eigen kamer en mijn broer ook. Hier is ruimte genoeg in huis. Ik krijg binnenkort een gitaar en dan ga ik op gitaar les. Ik houd ook veel van muziek en vind niet alle muziek mooi, dus heb wel mijn voorkeur. Nou, tot schrijfs en Jill, ik kijk er naar uit dat je post weer op mijn deurmat valt.
Groet van Maut

Jill

Hoi Maut,

Deze week worden we met een groepje penvrienden in het land uitgekozen om elkaar te gaan ontmoeten. Ik ben benieuwd wie er nog meer komen. Er wordt ons een meetingpoint opgegeven, en daar reizen we dan naar toe. We logeren voor een week in de opgegeven plaats. Heb je dit ook al gehoord vanuit jouw school. Heb je je gitaar al gekregen en kun je al een liedje spelen? Utrecht is inderdaad een hele leuke stad. Ik ben er een keer met mijn vader geweest. We gingen toen naar het Spoorwegmuseum, daar is veel te zien....enne we zijn ook nog naar het Orgelmuseum geweest, dat vond ik heel gaaf. Veel orgels en klokkenspel. Aan het eind kwamen we in een hele grote zaal met een reuze orgel, dat ging spelen,  waar we met z'n allen op mochten dansen. Dat waren echt hele leuke en interessante musea's. Daarna hebben we samen aan de gracht op een terrasje wat gedronken. Ik een lekkere milkshake van aardbeien en mijn vader een biertje. De zon scheen lekker. We hebben ook nog een waterfiets gehuurd voor een uurtje. Echt cool die grachten bij jou, om daar doorheen te waterfietsen. Je komt een heleboel andere leuke bootjes tegen en al die oude huizen aan de waterkant vond ik heel mooi. 
Groetjes van Jill en ik hoop je snel te ontmoeten.

Maut

Beste Jill,

Vond je brief leuk, ik heb nog geen gitaar. Ik heb ook te horen gekregen, dat we elkaar binnenkort gaan zien. Ik kan je niet veel schrijven, want ik moet nog leren voor een paar proefwerken, dus ik heb 't druk. Sorry, volgende keer schrijf ik je wat langer. Tot gauw. 

Groet van Maut

Tess

Hoi Mavi,   

Ik ben jouw nieuwe penvriendin, het leek me leuk om met een jongen te schrijven, Ik woon aan de rand van Kampen en ik kijk vanuit m'n kamer uit over een weiland en water, waar koeien en schapen grazen. Mijn vriendin, die naast me woont, heeft een paard, wij verzorgen samen haar paard. Ik mag dan ook regelmatig rijden. Ik heb 2 zusjes een is jonger dan ik en 1 is ouder. Ik wil graag een voldoende hebben voor deze opdracht. Ik vind het niet vervelend om te schrijven. Mijn vader is twee jaar geleden overleden, hij was ziek. Ik mis hem, want ik had een hele leuke vader, we deden veel gezellige dingen samen. Mijn moeder heeft een nieuwe vriend. Hij is heel aardig. Ik vind het fijn voor haar. Op school is het wel gezellig en het gaat ook goed. Aan het eind van het jaar maken we met de hele klas een toneelstuk en voeren dit dan op voor onze ouders, vrienden en andere klassen. Ik speel een fee in een sprookje. Mijn moeder gaat een hele mooie jurk voor me maken. Verder houd ik van tekenen, dieren en toneel spelen en natuurlijk paardrijden. Het stadje Kampen is klein, maar gezellig. Er liggen hier verschillende mooie boten. Je hebt hier een kleine scheepswer, waar ze boten herstellen en repareren. Je hebt hier leuke oude pandjes en winkeltjes en een hele mooie brug, bedekt met bladgoud en een leuk museum. Nou, ik weet even niets meer te vertellen. Ik hoop snel iets van je te horen....

Groetjes van Tess


Mavi 

Hoi Tess,

Ik woon in Maastricht en dit is best wel een grote en gezellige oude stad, met ook een hele mooie brug over het water en mooie gezellige pleinen. Wij wonen sinds kort in een nieuwbouwwijk en ik woon hier alleen met mijn vader, want mijn ouders zijn gescheiden. Ik slaap regelmatig bij mijn moeder en dan wordt ik lekker verwent, want zij kan heel lekker koken. Ik vind het prima zo. Ik heb leuke vrienden en vriendinnen. Ik zit grraag achter de computer, waarin je van alles op kunt zoeken en van kunt leren. Ik zit op hockey een keer per week. Ik houd er van om een leuk boek te lezen of een leuke en/of spannende film te kijken. Op school moeten we verschillende boeken lezen. Dat vind ik leuk. Ik knutsel graag met mijn handen. Ik stuur je een paar titels toe van boeken, die ik gelezen heb en heel gaaf vond. Misschien zit er iets voor je bij.

Groet van Mavi


Tess

Hoi Mavi,

Ik heb een van je boekenkeuze al uitgelezen. Het ging over een schippersfamilie en ik vond het een heel leuk boek, met allerlei leuke en spannende avonturen. die ze onderweg meemaakten. Ze reizen overal naar toe en de kinderen hoeven lekker niet zo vaak naar school als wij. Deze week ligt er een hele mooie driemaster bij ons in het haventje, die ik heb nagetekend. Ik doe een kopie van de tekening bij de brief. In het weekend kun je een keer meevaren voor een kleine rondvaart. Dat ga ik zeker doen, want ik vind het leuk om te kijken, hoe zo'n boot er van binnen uitziet. Mijn rol als fee begint ook al vorm te krijgen en ik heb ook al een paar keer geoefend met mijn klasgenootjes in de aula na schooltijd. Ik heb ook weer een paar keer paardgereden op mijn zorgpaard. 

Groetjes van Tess zie uit naar antwoord


Mavi

Hoi Tess, binnenkort zullen we elkaar zien. Ik vind het best wel spannend en ik ben benieuwd wie de anderen zijn, die we gaan ontmoeten. Ik vond je tekening heel erg goed. Kunstacademie iets voor jou.? Fijn dat je het boek leuk vond en dat er in de lijst iets voor je bij zat. Heb je als fee al mooie wensen rondgestooid? Ik hou het kort, want ik heb nog een hoop huiswerk. We krijgen ook een foto toegestuurd van je penvriend of vriendin. Ik ben benieuwd hoe je er uit ziet. We zien elkaar binnenkort en dan kunnen we verder praten.

Groetjes van Mavi en tot gauw


Ontmoeting met penvriendinnen en penvrienden

Tekst geschreven door: Yvonne Ubben 

 

Rolverdeling

Rens                     Jan Bredie

Maut:                    Olek Snelder

Mavi:                     Jan Bredie (Stem)

Kiki:                      Lisa de Jager

Jill:                        Noor Hermans

Tess:                     Marte Morel


Om deze voorstelling mogelijk te maken hebben hieraan meegewerkt

Geluid: Marco Maas, Wolf Rutjes
Composities muziek; Sjef de Rouw
Grime en haardracht: Elisa Brouwer, Robin Dirksen
Kleding: Yvonne en Jan
Dekor en rekwisieten: Yvonne, Jan en ouders
Fotografie: Sjef de Rouw
Video: Jan Bredie
Afwikkeling dvd: Tonnie Overdijk
Soufleusse: Yvonne
Regie: Yvonne Ubben en Jan Bredie
Produktie: Yvonne Ubben
Titel: Yvonne
Website: Sjef de Rouw

 

    Graag wil ik Jan Bredie bedanken voor het vervangen van de rol, die eigenlijk A Sk zou gaan spelen. We waren erg teleurgesteld, dat hij nog geen 2 weken voor het opvoeren van de voorstelling "Geen Lef Geen Leven" er tussen uit kneep en dat zou een volwassen man  van rond de 32 toch beter moeten weten. Werkelijk hij liet ons zo maar zitten. Wij zaten met onze handen in het haar, wat nu, want het was zo kort dag en dan kun je niet een twee drie een vervanger vinden De kinderen hadden volop geoefend en zich er op verheugd.  Jan heeft toen voorgesteld om voor A in de plaats te spelen. Weliswaar met het boekje tekst erbij, maar de voorstelling kon door gaan en de kinderen hebben de sterren van de hemel gespeeld. Eind goed al Goed!!! 

Deze voorstelling is opgevoerd op ons Kleinkunstfestival op Zaterdag 7 juli en Zondag 8 juli om 11.30 uur in het Kerkje van Persingen.