Archief van het Nijmeegs Stadstheater

Het Nijmeegs Stadstheater presenteert:

"Maak van het Bos geen Mos"

 

Deze voorstelling is opgevoerd op Zondag 25 April 2010 om 14.00 uur in Het Lindenbergtheater te Nijmegen

 

 

Vlakbij Nijmegen ligt een klein dorpje aan de rand van het bos ligt  "De Heilige Landstichting". Iedereen leeft er in harmonie met elkaar, ja zelfs met de dieren uit het bos zijn met de bewoners vereend. Aan de rand van dit bos ligt Museum Orientalis. Naast het museum ligt een prachtig stukje ongerepte natuurlijk bos. De bewoners noemen dit stukje bos "Het Bosje" en zijn hier zeer aan gehecht.

Even een kleine wandeling na het eten, met of zonder hond. Ook de kinderen uit het dorp spelen hier graag. Vogels zingen hun lied, bij het ontwaken van het ochtendgloren. Ook de familie eekhoorn maakt plezier tussen de oude bomen. Muizen, vleermuizen, insecten, vlinders een variëteit aan planten en bomen groeit en leeft hier.

Spelen is een groot spel onder de dieren, zoals de das met zijn gestreepte sjaal en de molletjes onder de grond, die af en toe hun snoet nieuwsgierig uit het zand omhoog steken. De reeën en herten, die er vervaarlijk doorheen rennen, laten zichzelfs zo af en toe zien, met een natuurlijke angst zo dicht bij de bewoonde wereld, een glimp en weer weg.  Zelfs de zwijnen kunnen het niet laten om 's nachts eens lekker met hun snuit de grond om te woelen, op zoek naar etenswaar. De uil, die elke avond rond hetzelfde tijdstip ontwaakt en als een koning der wijze dieren, zijn geschalk laat horen einde ver.

Een evenwichtig stukje natuur zou je zo zeggen, want iedereen is hiermee in zijn nopjes.

Toen kreeg er iemand een idee, om dit bosje te gaan bebouwen, een flat volgestouwd met inwoners. Een weg dwars door het bos. Geld zal het op gaan leveren voor de verkoop van dit bos. De inwoners zijn hier helemaal niet blij mee en gaan in protest. Al dit geluk samen met de dieren, planten, bomen en insecten gaan op de schop.

Juffrouw Ratelbout, woonachtig op de Heilige Landstichting, een rijke dame, heeft het meisje Bo in dienst. Bo werkt voor haar in de huishouding. Ze heeft het geld nodig voor haar ouders, die te oud zijn om te werken, anders hebben ze niets te eten.

Op een dag krijgt juffrouw Ratelbout hooggeëerd bezoek. Het is de burgemeester. Ze wil voordat hij komt een lekkere bosbessentaart voor hem bakken, maar........de bosbessen zijn allang op in het bos. Er is nog een plek, diep in het bos, vlakbij de ruïne, waar nog bosbessen groeien. Bo wordt door juffrouw Ratelbout   met een rieten mandje, het duistere bos ingestuurd. Moedig als Bo is, gaat ze alleen op weg en als ze het diepste punt van het bos bereikt, ontmoet ze daar tot haar grote verbazing de putkabouters. De kabouters praten met Bo, wat er gaat gebeuren met het bos. Samen bedenken ze een plan, om het kappen en bebouwen van het bos tegen te gaan.

Doortje, die niet bang is en altijd diep in het bos haar speelplek heeft, ontmoet Bo en de putkabouters. Is Doortje wel zo dom als zij zich voordoet?

De arbeiders van de gemeenten zijn al begonnen met het uitzetten en bekruisen van de bomen, die  gekapt gaan worden. Zou er nog een lichtpuntje zijn aan de horizon?

Wat als er alleen dieren op deze wereld zouden wonen, hoe zou de wereld er dan uitzien? Ik stel me zo voor, geen milieu vervuiling, aantasting van de aarde, natuur, of door het winnen van grondstoffen. Een evenwichtigheid op aarde. De film "Het tropische avontuur, minuscule 2 is een vergelijkbaar verhaal, prachtige kinderfilm in beeld gebracht, hoe dieren met elkaar leven en communiceren. Dan komt de mens in beeld.......een prachtig voorbeeld......

 

Rolverdeling:

 

Juffrouw Ratelbout:            Roos Ramakers

Meisje Bo:                          Femke Pijnappel

Doortje:                             Camille Tihijssen

Floorke:                             Maike Abbink

Kabouter Sprinky:              Niek Abbink

Kabouter Klauter:              Daniel Abbink

 

Om deze voorstelling mogelijk te maken hebben hieraan meegwerkt:

 

Licht en Geluid: Marco Maas, Wolf Rutjes, Lindenberg
Compositie Muziek: Sjef de Rouw en Yvonne
Video en afwikkeling: Tonnie Overdijk
Fotografie: Iwan Rutjes en Caroline Hoks
Grime en haardracht: Marjo Schoenmaker, Maike Pijnappel, Caroline Hoks
Kleding: Elisa Brouwer, Jessica Begheyn, Yvonne, Jan en ouders
Allround: Robin Dirksen
Decor: Yvonne, Jan en kinderen
Souffleuse: Yvonne en Jan
Pianospel en Liedteksten: Clemens Neervoort
Lied Boom: Roos Neervoort
Cover dvd: Iwan Rutjes
Titel: Mark Wilmer:
Regie: Yvonne Ubben en Jan Bredie
Produktie: Yvonne Ubben
Lay-out Folder: Jan Bredie en kids
Website: Sjef de Rouw