Archief van het Nijmeegs Stadstheater

Theater Amsterdam

 

De Prinses op de Erwt

De Rode Schoentjes

 


   
Theater Amsterdam 
                               Theo Westing: Toneel schrijver/Filosoof
                                                      Schtijversnaam Ad van Henegouwen
                               Marja Winters: (Artistiek leider/regisseusse en actrice)
                                                      (De Kosmische Kring sinds 1985)

Rolverdeling: Het Meisje: Anja Repko
                     De Sjieke Dame: Marja Winters
                     De Prinses op de erwt: Mira
                     Het Meisje met de rode schoentjes: Marja Winters
                     De Heks: Yvonne Ubben

           De prinses op de erwt is een sprookje geschreven door Christian Andersen.
Het gaat over een meisje dat heeft gelezen in een advertentie vd krant, dat de Prins op zoek is naar een prinses. In lange rijen melden meisjes zich aan bij het koninklijke paleis en  hopen gekozen te worden als prinses. Het meisje met de rode schoentjes komt dansend binnen en zingt een prachtig lied voor de Prins, de Keizer en de Keizerin, want al die mooie meisjes moeten zichzelf natuurlijk wel presenteren op hun best ad de koninklijke familie. Het meisje met de rode schoentjes zingt en danst, maar helaas de Prins valt niet op haar. In tranen met tuiten verlaat ze het paleis, want ze was vastberaden dat hij haar aardig zou vinden......Dan stapt de Prinses op de erwt binnen, ze is heel moe van het lopen en het is al laat. De koninklijke familie vraagt wie ze is. De prinses vertelt, dat ze een echte prinses is. De keizer en de keizerin verbazen zich, want, hoe kan dat nou, zo ziet ze er helemaal niet uit....als een verlopen armoedig schepseltje. 
De keizerin heeft een plan en wil graag dat de Prinses blijft overnachten, maar er moeten wel 10 matrassen op haar bed gelegd worden, met daaronder slechts 1 erwt.  De eerste minister sleept alle matrassen naar de logeer suite en als al de matrassen op elkaar gestapeld zijn, mag de prinses lekker gaan slapen. Wat heeft ze voor een plan bedacht???
Voordat de koninklijke familie gaan slapen, legt ze haar plan uit, dat als het meisje een echte prinses is, ze niet zal kunnen slapen door die ene erwt onder haar matrassen......Zal haar plan werken???
De volgende ochtend wordt het ontbijt klaargezet door de eerste minister. Ze zijn zeer benieuwd. Als ze aan tafel zitten komt het meisje gebroken binnen en legt uit, dat ze de hele nacht niet heeft kunnen slapen van de pijn, omdat er een knobbel onder haar rug lag......pijn aan haar rug heeft ze ervan!!! 
Niet te geloven!!!! Ze is dus toch een echte prinses!!!! 
Een feestelijk  ontbijt wordt gepresenteerd en de Prins trouwt met de Prinses.....enne ze leefden nog lang en gelukkig....

Video opnamen: Studio Stephan
Video montage: Sjef de Rouw

Opgevoerd in Oud Beierland 30 April 1991